25. syyskuuta 2010

Lihavoileipäkakku

Opiskelukaverini meni naimisiin elokuussa ja sain tehdä kahvipöytään tarjolle voileipäkakut. Tämän lihakakun ohje on otettu Elämä makeaksi-blogista. Kuvan kakku on tehty kolminkertaisena alla olevasta reseptistä ja kakun kokosin suorakaiteen muotoiseen säädettävään vuokaan, jonka avulla kakkuun sai tasaiset reunat. Täytettä 1 tulee ohjeen mukaan aika runsaasti, joten sitä voi tehdä vähän vähemmänkin. Kuvan on ottanut häissä kuvannut henkilö.

8 viipaletta vaaleaa paahtoleipää
8 viipaletta ruispaahtoleipää

täyte 1:
200g kermaviiliä
200g ruohosipulituorejuustoa
150 g emmental-juustoraastetta
400 g palvikinkkua silputtuna
1 punainen paprika silputtuna
1 ruukku ruohosipulia silputtuna
1 dl majoneesia
1-2 rkl sinappia

täyte 2:
200g wanhanajan maksamakkaraa
1 iso suolakurkku

kostutus:
noin 3-4 dl lihalientä

kuorrutus:
400 g ruohosipulituorejuustoa

Leikkaa leivistä reunat pois. Valmista täytteet sekoittamalla niihin tulevat ainekset keskenään.
Laita ruispaahtoleipää kelmun päälle alimmaiseksi kerrokseksi ja kostuta.  Levitä puolet täytteen 1 määrästä leipäkerroksen päälle. Laita vaalea leipäkerros ja kostuta se. Levitä täyte 2 kokonaan leipien päälle. Lisää tumma leipäkerros päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä 1 leipien päälle. Lisää vielä viimenen leipäkerros päälle ja kostuta. Nosta kelmu kakun päälle ja siirrä kakku jääkaappiin yön yli maustumaan.

Kuorruta kakku ruohosipulituorejuustolla ja koristele esimerkiksi herneeversoilla, tomaattiruusuilla ja kinkkurullilla.

Kasvisvoileipäkakku

Tämän kakun tein opiskelukaverini häihin. Resepti on Kinuskikissan kreikkalainen voileipäkakku. Alkuperäinen resepti, joka on alla, on tarkoitettu 10 hengelle. Kuvassa oleva kakku on tehty kolminkertaisena. Kuvan on ottanut häissä kuvannut henkilö.

12 täysjyväpaahtoleipää

Feta-paprikatäyte:
90 g fetaa
0,5 punasipuli
1 dl rucolaa
1 punainen paprika
100 g maustamatonta tuorejuustoa
60 g smetanaa
mustapippuria
100 g aurinkokuivattua tomaattia pilkottuna

Kurkku-valkosipulitäyte:
20 cm tuorekurkkua
60 g smetanaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 valkosipulinkynsi

Kostutus:
n. 1,5 dl sitruunavettä (josta sitruunamehua n. ¼ dl)

Kuorrutus:
300-400 g maustamatonta tuorejuustoa
maitoa

Raasta kurkku ja laita se siivilään valumaan. Valuta lisäksi aurinkokuivatuista tomaateista suurin osa öljystä pois. Hienonna feta, punasipuli ja rucola. Leikkaa paprika kuutioiksi. Yhdistä kaikki feta-paprikatäytteen ainekset keskenään aurinkokuivattuja tomaatteja lukuun ottamatta.

Valmista toinen täyte yhdistämällä kurkkuraaste, smetana ja tuorejuusto keskenään. Purista joukkoon valkosipulinkynsi.
Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Kokoa kakku asettamalla neljä leipää tiiviisti vierekkäin. Kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle feta-paprikatäyte ja ripottele pinnalle aurinkokuivatut tomaatit.

Laita päälle toinen kerros paahtoleipiä ja kostuta. Levitä tähän väliin kurkku-valkosipulitäyte. Laita päällimmäiseksi loput neljä paahtoleipää ja kostuta. Suojaa kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mieluiten yön yli.
Ohenna kuorrutteeseen tulevaa tuorejuustoa maidolla sopivaksi. Peitä kakku tuorejuustolla ja koristele täytteeseen sopivilla aineksilla.

Vaniljakreemimuffinsit

Teki mieli tehdä jotakin johon voisi käyttää vaniljakreemijauhetta. Googlettelun jälkeen löytyi tämä resepti Vaahteran luomukset- blogista täältä. Alkuperäisessä ohjeessa oli, että taikina on 9 muffinsiin, mutta itselläni taikina riitti hyvin myös 12 muffinsiin.

12 kpl

3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
2 munaa
100g margariinia

1 dl vaniljakreemijauhetta
2,5 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nestemäiset aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina vuokiin. Valmista kreemi sekoittamalla kreemijauhe ja vesi vispilällä. Laita kreemiä jokaisen muffinsin keskelle. Paista muffinseja noin 14 minuuttia 200 asteessa.

Mökkiolympia-kakku II

Kesän aikana ei olekaan tullut päivityksiä tehtyä ja kameraan on kertynyt muutamia kuvia, joita tänne vähitellen lisäilen. Kesän leipomuksista aloitan tällä Mökkiolympialaisiin tehdyllä kakulla, jonka ulkonäköön ei ole kyllä juurikaan panostettu. Päällä kaulittua sokerimassaa, johon on pastavärillä kirjoitettu teksti ja kukat olivat ylijäämäkukkia, jotka tein toista kakkua varten. Kakun tein muuten edellisenä iltana kotona valmiiksi, mutta kerma'koristelun' mökillä seuraavana päivänä.

20. kesäkuuta 2010

Rippikakku

Sain tehdä työkaverini tytön rippijuhliin kakkua ja hieman oli kyllä epäonnea matkassa tämän kakun kanssa. Täytteenä on sama sitruunakiisseli-vaniljarahka, jota on täytteenä mm. tässä kakussa. Ensimmäinen satsi kiisseliä paloi pohjaan, kun tein samalla muuta enkä keskittynyt sekoittamaan kiisseliä koko ajan. Toisen annoksen sain tehtyä sitten sitruunan lopuista ja sitruunamehutiivisteestä. Lauantai-iltana seitsemältä iski kyllä paniikki, kun sitruunoita olin varannut vain  yhteen annokseen, mutta onneksi sain uuden annoksen tehtyä.

Kakkupohja oli 8 munan ja kolmeen osaan leikattaessa päällimmäinen levy halkeili hieman. Täyttövaiheessa se ei niin haitannut, mutta aamulla koristelua aloittaessa päällimmäinen levy oli halkeillut lisää. No kermalla sen sai piiloon. Viimeinen koitos oli kun lähdin viemään autolla kakkua työkaverini luokse, jolloin automatkan aikana kakun päälle oli tullut taas uusi halkeama ja sitruunakiisselit olivat valuneet hieman ulos alimmaisesta kerroksesta. Veitsellä halkeaman sai korjailtua, mutta kiisselille en oikein pystynyt tekemään mitään, kun reunakoristelut olisivat muuten kärsineet. Toivottavasti kakku on pysynyt kasassa siihen asti, kun se on saatu pöytään tarjolle. En tiedä oliko kakku sitten niin painava, että se aiheutti leviämistä ja halkeilua. Kiisselikin oli melko jämäkkää, kun sen tein, mutta silti se valui ulos väleistä.

Kuvat ovat harmittavasti ihan keltaisia, kun valaistus oli melkoisen kellertävä. Kakku oli oikeasti ihan valkoinen. Raamattu-koristeen vein erikseen pakattuna paikalle, joten sen sai laittaa paikoilleen sitten tarjolle laitettaessa.

pohja:
8 munan sokerikakkupohja

kostutus:
maito+vaniljasokeri

täyte:
sitruunakiisseli-vaniljarahka

kuorrutus:
Flora vispi+maitorahka
sokeria

koristeet:
sokerimassasta tehdyt kukat ja raamattu

Marianne-muffinsit 2

Tässä taas Marianne-muffinseja. Ovat muuten samoja kuin nämä täällä, mutta näihin on lisätty n. 3 rkl kaakaojauhetta. Paperiset muffinsivuoat löysin Tiimarista. Muutenkin Oulusta alkaa löytymään jo aika hyvin leivontatarvikkeita, mm. Kärkkäiselle oli tullut myös valikoimaan muotteja, väriaineita ja sokerimassaa.

Hirvipiirakka

Tämä piirakka on tehty jo aikaa sitten, joten päivitys tulee taas aika myöhässä. Resepti on muistaakseni otettu täältä. Tein piirakan kaksinkertaisena uunipellille ja sipulin jätin pois.

100 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
2 rkl vettä
ripaus suolaa
1 dl juustoraastetta

täyte:
250g hirvenjauhelihaa
suolaa
mustapippuria
sipulia
1 tlk kermaviiliä
2 munaa
1 dl juustoraastetta

Paista jauheliha ja sipuli, mausta. Nypi voi ja jauhot. Lisää suola, vesi ja juustoraaste. Taputtele taikina piirasvuokaan tai pellille. Paista pohjaa 200 C asteessa 10 min. Sekoita täytteen ainekset ja kaada pohjan päälle. Paista vielä 30-40 min.