22. helmikuuta 2011

Ristiäiskakku


Tämän kakun tein kastejuhlaan. Pionilaakso-blogista löysin tossujen ohjeen ja siellä on myös hyvä ohje vaahtokarkkikuorrutteen tekemiseen. Useampi koekappale tossuja tuli tehtyä ja kakun päälle päätyneissä tossuissakin oli vähän rosoisuutta. Tossut tein tosiaan marsipaanista ja se oli hieman liian pehmeää ja hitaasti kuivuvaa tähän tarkoitukseen omasta mielestä.

Pohja:
Sokerikakkupohja

Kostutus:
Maito ja vaniljasokeri

Täytteet:
Vadelmatäyte
Mustikkatäyte

Kuorrutus:
Sokerikreemi
Vaahtokarkkikuorrute
Koristeet marsipaania ja sokerimassaa

21. helmikuuta 2011

Raitakakku

Tämän kakun ideana on päällekkäiset erimakuiset kerrokset. Alkuperäinen ohje on Kinuskissalta. Itsellä tuli  suhteessa enemmän mansikkaa kuin vadelmaa täytteeseen, joten kerroksista tuli liian samanväriset ja raidat ei erotu niin selvästi. Jokaisen kerroksen tulisi olla selvästi eri sävyinen. Alla ohje Kinuskikissan mukaan.

Pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Täytemousse:
6 dl kuohukermaa
300 g vaniljatuorejuustoa

Täyte 1:
1,5 liivatetta
130 g valkosuklaata
120 g smetanaa
1 rkl vettä

Täyte 2:
3 liivatetta
200 g mansikoita
0,5 dl sokeria

Täyte 3:
3 liivatetta
200 g vadelmia
0,5 dl sokeria

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit kaulimella tai tehosekoittimella ja yhdistä ne voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. Jaa vaahto kolmeen yhtä suureen osaan.

Täyte 1:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita ensimmäiseen vaahtokolmannekseen suklaasula ja smetana. Kiehauta vesitilkka ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia ennen seuraavaa kerrosta.

Täyte 2:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita toiseen vaahtokolmannekseen liivate-mansikkasose, loput mansikkasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa jälleen n. 15 minuuttia.

Täyte 3:
Toimi kuten mansikkatäytteen kanssa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita viimeiseen vaahtokolmannekseen liivate-vadelmasose, loput vadelmasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia ennen vuoasta irrottamista.

20. helmikuuta 2011

Ja taas voileipäkakkuja

Nämä kakut lähtivät ristiäisiin. Vasemmassa yläkulmassa lihakakku ja kaksi muuta ovat kalakakkuja. Lihakakun resepti täällä ja kalakakun resepti täällä.

15. helmikuuta 2011

Vaivaamaton limppu

Uusimmassa Me Naiset-lehdessä (nro 6/2011) oli juttua leivän leipomisesta ja tämä resepti oli kyseisessä artikkelissa. Leipä on nimeltään vaivaamaton limppu ja aika helppo tehdä, mutta aikaa sen tekemiseen saa varata. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhojen lisäksi myös hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja sekä täysjyväjauhoja. Itse laitoin 2dl täysjyväjauhoa, 2dl sämpyläjauhoja ja 4dl vehnäjauhoja.

8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin käsin tai lastalla, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Levitä leivinliina pöydälle ja ripottele liinalle jauhoja. Kaada taikina päälle ja painele tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinalevyn reunat keskustan päälle. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi.

Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paistoastiaksi käy mikä tahansa uuninkestävä kattila tai pata. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Jos taikina näyttää epämääräiseltä kasalta, se ei haittaa sillä taikina tasaantuu paistuessaan. Nosta kansi kattilan päälle ja paista puoli tuntia. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna paistua vielä 20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa. Kumoa leipä jäähtymään ritilälle.

14. helmikuuta 2011

Hyvää Ystävänpäivää!

Hyvää ystävänpäivää tämän kakun myötä. Pohjana on kääretorttulevystä leikatut palat, täytteenä mansikkarahkaa ja päällä koristeena valkosuklaarouhetta ja marsipaanisydämet.

6. joulukuuta 2010

Hello Kitty -kakut

Pääsinpäs viimeinkin tekemään ensimmäiset lastenkakut ja tietenkin Hello Kitty-teemalla. Nämä kakut matkasivat 3-vuotissynttäreille.

Mansikka-valkosuklaakakku, johon löytyy resepti täältä.

Toinen kakku oli suklainen ja ohje löytyi Pirkka-resepteistä. Alla resepti niin kuin itse sen tein.

Kakkupohja:
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 liivatelehteä
200g maitosuklaata
0,5 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
2 kananmunaa

Kostutus:
2 dl maitoa vaniljasokerilla makeutettuna

Pinnalla:
sokerikreemi
marsipaani
Flora vispi + maitorahka+sokeri
koristeet sokerimassasta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun, tasapohjaiseen, esimerkiksi irtopohjavuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.

Laita liivatelehdet 5 - 10 minuutiksi kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Kiehauta vesi ja liota liivatelehdet siihen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää keltuais-juustoseokseen sulatettu suklaa ja sulatetut liivatelehdet. Sekoita lopuksi joukkoon kerma- ja valkuaisvaahdot.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan, jotka kostutetaan maidolla. Vuoraa kakkuvuoka reunoilta leivinpaperilla, ellet käytä irtopohjavuokaa. Aseta kansilevy vuoan pohjalle. Levitä sille puolet suklaa-juustotäytteestä. Nosta keskimmäinen levy paikoilleen ja levitä sen päälle loput täytteestä. Nosta päällimmäiseksi pohjalevy. Anna kakun hyytyä viileässä mielellään yön yli.

Voileipäkakkuja

Nämä voileipäkakut lähtivät 3-vuotissynttäreille.

Tätä kinkkukakkua olen tehnyt aikaisemminkin, ohje löytyy täältä.

Nyt pääsin tekemään myös lohivoileipäkakkua ensimmäistä kertaa. Sopiva ohje löytyi taas Kinuskikissalta.

Kalavoileipäkakku

12 palaa vehnäpaahtoleipää (Reilu vehnäviipaleet)
12 ruispaahtoleipää (Fazer ruispaahto)

Täyte:
400 g lämminsavulohta
250 g kylmäsavulohta
3 rkl sitruunamehua
2 nippua tilliä
400 g ranskankermaa
600 g ruohosipulituorejuustoa
yht. ½ tl musta- ja valkopippuria

Kostutus:
2,5 dl sitruunavettä

Koristelu:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
herneenversoa
kurkkukukkia
kylmäsavulohta

Leikkaa lämmin- ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois. Sekoita keskenään ranskankerma ja tuorejuusto. Sekoita joukkoon kylmäsavulohi, sitruunamehu, tillisilppu ja pippurit.

Laita tarjoiluvadille leivinpaperin/kelmun päälle tiiviisti vierekkäin kuusi palaa ruispaahtoleipää. Kostuta sitruunavedellä. Levitä päälle 1/3 täytteestä. Ripottele täytteen päälle 1/3 lämminsavulohesta. Lado päälle vehnäpaahtoleipäviipaleet ja kostuta. Laita väliin jälleen täytettä ja lämminsavulohta. Lado täytteen päälle toiset ruispaahtoleivät, kostuta ja toimi täytteen kanssa kuten edellä on kuvattu. Laita voileipäkakun kanneksi vielä vehnäpaahtoleivät ja kostuta.

Peitä voileipäkakku leivinpaperilla/kelmulla. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta ja tuorejuustorasia ja nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään. Levitä pinnalle tuorejuusto. Koristele esimerkiksi herneenversoilla, kurkusta tehdyillä koristeilla ja kylmäsavulohella.