15. helmikuuta 2011

Vaivaamaton limppu

Uusimmassa Me Naiset-lehdessä (nro 6/2011) oli juttua leivän leipomisesta ja tämä resepti oli kyseisessä artikkelissa. Leipä on nimeltään vaivaamaton limppu ja aika helppo tehdä, mutta aikaa sen tekemiseen saa varata. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhojen lisäksi myös hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja sekä täysjyväjauhoja. Itse laitoin 2dl täysjyväjauhoa, 2dl sämpyläjauhoja ja 4dl vehnäjauhoja.

8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin käsin tai lastalla, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Levitä leivinliina pöydälle ja ripottele liinalle jauhoja. Kaada taikina päälle ja painele tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinalevyn reunat keskustan päälle. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi.

Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paistoastiaksi käy mikä tahansa uuninkestävä kattila tai pata. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Jos taikina näyttää epämääräiseltä kasalta, se ei haittaa sillä taikina tasaantuu paistuessaan. Nosta kansi kattilan päälle ja paista puoli tuntia. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna paistua vielä 20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa. Kumoa leipä jäähtymään ritilälle.

2 kommenttia:

  1. No mitä olit leivästä mieltä? Aion nimittäin kanssa kokeilla, vaikka vaaleaa leipää aika vähän syödäänkin. Teko kuullostaa niin ihanan helpolta!

    VastaaPoista
  2. Leipä oli hyvää, kannattaa ehdottomasti kokeilla.

    VastaaPoista