22. helmikuuta 2011

Ristiäiskakku


Tämän kakun tein kastejuhlaan. Pionilaakso-blogista löysin tossujen ohjeen ja siellä on myös hyvä ohje vaahtokarkkikuorrutteen tekemiseen. Useampi koekappale tossuja tuli tehtyä ja kakun päälle päätyneissä tossuissakin oli vähän rosoisuutta. Tossut tein tosiaan marsipaanista ja se oli hieman liian pehmeää ja hitaasti kuivuvaa tähän tarkoitukseen omasta mielestä.

Pohja:
Sokerikakkupohja

Kostutus:
Maito ja vaniljasokeri

Täytteet:
Vadelmatäyte
Mustikkatäyte

Kuorrutus:
Sokerikreemi
Vaahtokarkkikuorrute
Koristeet marsipaania ja sokerimassaa

21. helmikuuta 2011

Raitakakku

Tämän kakun ideana on päällekkäiset erimakuiset kerrokset. Alkuperäinen ohje on Kinuskissalta. Itsellä tuli  suhteessa enemmän mansikkaa kuin vadelmaa täytteeseen, joten kerroksista tuli liian samanväriset ja raidat ei erotu niin selvästi. Jokaisen kerroksen tulisi olla selvästi eri sävyinen. Alla ohje Kinuskikissan mukaan.

Pohja:
180 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Täytemousse:
6 dl kuohukermaa
300 g vaniljatuorejuustoa

Täyte 1:
1,5 liivatetta
130 g valkosuklaata
120 g smetanaa
1 rkl vettä

Täyte 2:
3 liivatetta
200 g mansikoita
0,5 dl sokeria

Täyte 3:
3 liivatetta
200 g vadelmia
0,5 dl sokeria

Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit kaulimella tai tehosekoittimella ja yhdistä ne voisulan kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljatuorejuusto. Jaa vaahto kolmeen yhtä suureen osaan.

Täyte 1:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita ensimmäiseen vaahtokolmannekseen suklaasula ja smetana. Kiehauta vesitilkka ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Kaada vuokaan keksipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia ennen seuraavaa kerrosta.

Täyte 2:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita toiseen vaahtokolmannekseen liivate-mansikkasose, loput mansikkasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa jälleen n. 15 minuuttia.

Täyte 3:
Toimi kuten mansikkatäytteen kanssa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta vadelmat. Kuumenna n. 1 dl soseesta kattilassa ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita viimeiseen vaahtokolmannekseen liivate-vadelmasose, loput vadelmasoseesta ja sokeri. Kaada vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia ennen vuoasta irrottamista.

20. helmikuuta 2011

Ja taas voileipäkakkuja

Nämä kakut lähtivät ristiäisiin. Vasemmassa yläkulmassa lihakakku ja kaksi muuta ovat kalakakkuja. Lihakakun resepti täällä ja kalakakun resepti täällä.

15. helmikuuta 2011

Vaivaamaton limppu

Uusimmassa Me Naiset-lehdessä (nro 6/2011) oli juttua leivän leipomisesta ja tämä resepti oli kyseisessä artikkelissa. Leipä on nimeltään vaivaamaton limppu ja aika helppo tehdä, mutta aikaa sen tekemiseen saa varata. Jauhoina voi käyttää vehnäjauhojen lisäksi myös hiivaleipäjauhoja, sämpyläjauhoja sekä täysjyväjauhoja. Itse laitoin 2dl täysjyväjauhoa, 2dl sämpyläjauhoja ja 4dl vehnäjauhoja.

8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin käsin tai lastalla, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Levitä leivinliina pöydälle ja ripottele liinalle jauhoja. Kaada taikina päälle ja painele tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinalevyn reunat keskustan päälle. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi.

Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paistoastiaksi käy mikä tahansa uuninkestävä kattila tai pata. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Jos taikina näyttää epämääräiseltä kasalta, se ei haittaa sillä taikina tasaantuu paistuessaan. Nosta kansi kattilan päälle ja paista puoli tuntia. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna paistua vielä 20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa. Kumoa leipä jäähtymään ritilälle.

14. helmikuuta 2011

Hyvää Ystävänpäivää!

Hyvää ystävänpäivää tämän kakun myötä. Pohjana on kääretorttulevystä leikatut palat, täytteenä mansikkarahkaa ja päällä koristeena valkosuklaarouhetta ja marsipaanisydämet.