26. elokuuta 2009

Mansikkavalkosuklaakakku

Lähdimme päiväkäynnille mökille ja tein mukaan tätä valkosuklaista kakkua. Kiille ei oikein tykännyt matkasta kylmälaukussa, koska se vetistyi ja valui tietenkin pitkin reunoja kun kakun irroitin vuoasta. Tarkoitus oli tehdä päällimmäinen osa mustikoista, mutta en löytänyt edellisenä iltana enää tuoreita marjoja ja pakasteetkin olivat ulkolaisia, niin päädyin oman pakastimen kotimaisiin mansikoihin. Täytteen ohje on Open Cafe-blogista. Kakku on tehty halkaisijaltaan 20 cm:n vuokaan reunakalvoja apuna käyttäen.

pohja:
10 Digestive-keksiä
reilu 50 g margariinia

täyte:
1 prk Flora vispiä
1 prk maustamatonta tuorejuustoa (200g)
200 g valkosuklaata
1 rkl sitruunamehua
4 liivatelehteä

päälle:
tuoreita tai pakastemarjoja
hyytelösokeria ja vettä

Sulata margariini ja murskaa keksit. Sekoita tasaiseksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa ja sekoita sen jäähdyttyä joukkoon tuorejuusto sekä sitruunamehu. Kuumenna tilkka vettä ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateneste suklaa-tuorejuustoseokseen. Vatkaa kerma ja sekoita se vielä seokseen. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä muutama tunti. Sen jälkeen lisää marjat kakun pinnalle ja valmista kiille marjojen päälle. Anna hyytyä seuraavaan päivään.

Mökillä bongasimme myös Amiraaliperhosen.

Britakakku

Tämä kakku päätyi jälkiruoaksi vieraille, jotka kävivät meillä kyläilemässä elokuun alkupuolella. Pohjan ohje on Pirkan.

pohja:
150 g margariinia
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

marenki:
4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

täyte:
1-2 prk Flora vispiä
sokeria ja vaniljasokeria
mansikoita

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea. Anna torttulevyn jäähtyä ja leikkaa se puoliksi. Levyt voi laittaa pakkaseen ja täyttää jäisinä, tällöin pohjalevyjä on helpompi käsitellä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Nosta toinen levy tarjoilualustalle. Levitä kerma pohjalle ja laita mansikat päälle. Nosta toinen levy päällimmäiseksi.

Pitsaa

Pitsaa tulee tehtyä aina ajoittain itse. Tämä on kyllä melkoinen lihapläjäys, kun mies ei kasviksista juurikaan välitä. Pohjan ohje on Ruoanvalmistuksen taito-kirjasta, joka piti hankkia keittiötunneille talouskouluun. Ohjeen laitan tähän puolitoistakertaisena, jolla tulee mielestäni sopivan kokoinen pohja pellilliseen pitsaa.

pohja:
2,25 dl vettä
1/2 palaa hiivaa (25g)
0,5 tl suolaa
5-6 dl vehnäjauhoja
4 rkl öljyä

täyte:
tomaattipyreetä (kokonainen pieni purkki)
400 g jauhelihaa
kinkkusuikaleita
pepperonia
juustoraastetta
pizzamaustetta

Paista uunin alatasolla 250 asteessa noin 15 minuuttia

Mustikkapiirakka


Mustikkapiirakkaa teki mieli tehdä, kun Yhteishyvä-lehden Ruokamaailma-liitteessä oli tämä resepti. Mustikat on ihan kaupan pakastealtaasta, kun en tiedä missäpäin täällä olisi hyviä mustikkapaikkoja. Mielellään kävisin kyllä itse keräämässä, jos mustikoita jostain löytäisin. Täytteen tein kaksinkertaisena, kun vuoka on reilun kokoinen.

Mamman marjapiiras

pohja:
100 g margariinia
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl grahamjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
3 dl mustikoita
1 tlk kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota margariini ja sokeri, vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita seos vaahtoon. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat pohjan päälle. Sekoita kermaviili, muna, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada seos marjojen päälle. Kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.